Koliko proces dolaska do novog posla može da bude stresan i zahtevan, nije nikakva tajna. A od svega, kad pitam ljude, najveći stres im prave TRIK PITANJA.

Otud moja želja da se malo više osvrnem na ovu problematiku.

Odmah da iznesem svoj stav da nisam u startu protiv trik pitanja.

Naravno, dosta zavisi od toga sa kojim ciljem, kako i kome se postavljaju, u kom trenutku, na koji način. Ali, ajmo redom da prodjemo 3 ključne stvari o trik pitanjima.

1.  Prvo: nije svako pitanje koje zbuni kandidata na intervju TRIK pitanje.

Ako vas neko pita šta vam je cilj u karijeri, to nije trik pitanje, iako vama u trenutku može tako da deluje. Prava trik pitanja su ona pitanja koja deluju škakljivo i nismo sigurni na šta ciljaju i šta na njih treba da odgovorimo.

Primer: koliku platu očekujete kod nas? Ili Šta vam je važnije u ovom poslu za koji konkurišete: fleksibilno radno vreme ili mogućnost napredovanja? Ili plata?

Ova pitanja “mere” koliko je kandidat realan u pogledu tržišnih uslova, koje su njegove specifičnosti vezane za sam posao, koliko se uklapa u kompanijsku kulturu, koje vrednosti neguje…

2. Drugo, „trik pitanja“ najčešće nemaju tačne i pogrešne odgovore. Ona ustvari najčešće služe tome da provere kandidatovu sposobnost rešavanja nekog problema i da samouvereno obrazloži postupak dolaska do rešenja.

Primer: desila se ta i ta promena prioriteta u poslu, šta ćete prvo preduzeti?  Ili koji su najbolji datumi za pokretanje marketinške kampanje u našoj zemlji i zašto?

3. Treće, ono što je ustvari velika istina, jeste da trik pitanja nisu “bezveze”, kako nekad kandidatima deluju, već su često merilo snalažljivosti i samopouzdanja kandidata, a mogu da budu pokazatelj socijalne inteligencije, kreativnosti i mentalne „gipkosti.

Primer: navedite barem 10 sličnosti između bankara i podmornice. Ili Ako biste dobili neograničen budžet, kakav timbilding program biste organizovali za svoj tim?

Ne odustati, ne pokolebati se, ponuditi rešenje, koje ćeš umeti da argumentuješ, a ne prevrnuti očima uz uzdah koji ima značenje kakvo besmisleno pitanje – to je zadatak za kandidata.

Zadatak regrutera je da proceni trenutak kada i zašto postavlja ova pitanja.

Takođe je na njemu i da vodi računa o tonu kojim postavlja neko pitanje. Nekad najočibije pitanje, postavljeno nekim neprijatnim tonom, može da deluje kao trik pitanje. Na primer: šta radite u slobodno vreme. Nekad može da se razume kao zainteresovanost za hobije i interesovanja kandidata, a ponekad može biti protumačeno kao pitanje iz detektivskog rokovnika Herkula Poaroa

I za kraj, trik pitanja svakako ne treba mešati sa nedozvoljenim ili neprikladnim pitanjima (tipa: da li planirate decu? ili Da li možete da mi donesete potvrdu o vašim trenutnim primanjima?).

Na takva pitanja obavezno odgovoriti da ih smatrate neprikladnim i dobro razmislite da li želite da radite za takvog poslodavca koji već na intervjuu demonstrira svoju neprofesionalnost.

 


Još zanimljivih tekstova dok tražite posao pronađite na našem blogu: SAVETI ZA UNAPREĐENJE KARIJERE

Svima vama u potrazi za poslom, koji želite da uvežbate svoje najbolje odgovore na trik pitanja, predlažemo da pogledate naš program KARIJERNO SAVETOVANJE  i prijavite se na njega.

Imaćete priliku da prođete kroz različita TRIK pitanja, kao i ostala pitanja što se pojavljuju na intervjuima, ojačate samopouzdanje i lakše dobijete posao iz snova,