Bilo da ste juče gledali finale Australian Opena ili ne, verovatno ste čuli da je Nadal osvojio finale.

Ovde naravno ne bih komentarisala sam meč kao takav, ali bih podelila ono što sam ja videla kao vredno u igri Nadala, a što može svakom od nas da pomogne da poveća svoju efikasnost u poslu, ali i životu.

 Ja se trudim da ove sportske principe primenim trenirajući i sama tenis, ali i svakodnevno u poslu, pomažući i samoj sebi, ali i klijentima, da uspešno reše svoje unutranje blokade i pokrenu pozitivne promene na planu posla i karijere, ali i ličnog razvoja. Zato su meni ovi primeri vredniji od zlata, a verujem da mogu da budu i vama.

 Ako na ovaj meč gledamo kao na važan projekat ili posao, evo šta možemo da naučimo od Nadala, kako da spasemo sebe sa ivice ponora i uspešno se vratimo u igru, i igru zvanu tenis, ali i svaku drugu kriznu situaciju u životu:

PRVA STVAR: ja odlučujem!

Ti si taj koji tokom meča (projekta, posla…) odlučujuje koliko ćeš da vladaš sobom, svojim mislima, pažnjom, fokusom, pa čak i emocijama. Kad te spopadnu “bubice” i mali unutrašnji demoni, ili kad krene oluja, ti tad imaš moć da izabereš da li ćeš se upecati na “sitne gliste”, pa će te izbaciti iz takta, na primer, nečije zviždanje sa tribina lii dominacija tvog rivala (ili pandan u poslu kad, na primer, neki tamo šef ne vrednuje tvoj rad. Ili u situaciji krize kad ti naleti “žuta minuta”).

Alternativa je da izabereš opciju da budeš do kraja profesionallac, “iznad situacije”, tu počinje uživanje u igri, projektu, poslu, na jednom višem nivou!!! A to kreće od svesne odluke da ti nisi list na vetru, već taj koji odlučuje koliko će neka situacija date poremeti

DRUGA STVAR: PRILIKA, A NE KATASTROFA!

Kad u igri/poslu ne ide sve po planu, ako pomisliš da je sve katasfrofa i da na primer neki projekat nema smisla– ukinuo si sebi šansu da osvojiš trofej. Takav stav pojede svu energiju i motivaciju za ulaganje dodatnih napora. Alternativa je da PROMENIŠ PERCEPCIJU i da tešku situaciju gledaš kao izazov za sebe, tj. da PRETNJU PRETVORIŠ U PRILIKU da postaneš mali gospodar ovog trenutka, sebe u trenutku, i ove igre, predstave, zadatka, posla, meča…

 ·        Kada ti pažnju zaokupe greške koje praviš, rizikuješ da uništiš SAMOPOUZDANJE. Tu ti pomaže strategija da se setiš sebe u najboljem izdanju – ta slika pokreće entuzijazam i volju da sledeći poen odigraš tako da budeš bolji od najboljeg sebe do sad

·        Kad je baš teška situacija i kad se sve lomi i krenu da naviru mračne misli: “Sad je gotovo, još 2 poena i kraj, sav trud uzalud… – strategija je da kompletan mentalni FOKUS staviš na ovaj trenutak, na ovaj udarac, na ovu loptu što dolazi, na ovaj zadatak, bez vraćanja na propuštene šanse i anticipacije budućnosti. Tako ćeš uspeti da isečeš misli koje te sapliću i ostaješ u igri, kao Nadal na kraju 3-eg seta.

ZAPAMTI:

Sjajna igra rivala nije ono što treba da te pokopa (mada možeš i tako da gledaš stvari, ali si onda „ugasio“), već ono što treba da te inspiriše da ti daš ono najbolje u igri, još više od onog što si dao i verovao da je tvoj maksimum. Strategija: Ne gledaj saigrača kao pretnju za tebe, već kao REZERVOAR DODATNE ENERGIJE I SVOG NAPRETKA.

Ovu su samo neke od lekcija. Ništa od svega toga ne ide lako.

Zahteva puno truda, čeličenja, bavljenja sobom, svojim mehanizmima, principima, skrivenim uverenjima, raznim senkama koje žive u nama.

Recept je isterati sve to “na čistac” i vežbati dan po dan, meč po meč da budemo bolji od samog sebe.

Ako “zapnete” na nekom svom meču i znači vam podrška sa tribina, javite se da zakažemo sesiju ili predavanje na ove teme, da damo malo vetra u krila vama ili vašim zaposlenima, u borbi sa raznim izazovima svakodnevnog pritiska posla i pojačanog stresa sa kojim se borimo od  kad nam je korona zakucala na vrata.

Neda Mirkovic, diplomirani psiholog, zaljubljenik u sport i ljude #businesspsychology #hrconsultancy #businescoaching #coaching #coachingculture