Sinapsa

POKUŠALA SAM DA POBROJIM NAJČEŠĆE POSLOVNE I KARIJERNE DILEME, NA OSNOVU SVOG ISKUSTVA SA KLIJENTIMA I IZVUČEM PAR SAVETA KAKO SA TIM DA LAKŠE IZAĐETE NA KRAJ

U susretu sa poslovnim i karijernim izazovima, nekad se snađemo sami, nekad uz pomoć drugih, nekad osećamo da smo se zaglavili i vrtimo se u krug, a nekad smo razočarani u druge i samog sebe… Ono što ponekad nedostaje u toj borbu sa vetrenjačama, jeste malo dublje shvatanje svih izazova i trzavica sa kojima se srećemo, tj. njihovog razumevanja kao PRILIKA ZA LIČNIM RAZVOJEM.

Posle susreta sa sobom i shvatanjem da treba da rešimo neki poslovni problem ili izazov ili neku karijernu dilemu – kreće prava priča o svima nama.

Prvo, pred nama je izbor da li neki izazov da ostavimo po strani ili da se uhvatimo sa njim u koštac.

Recimo shvatili smo da treba da se energičnije i drugačije nego do sad, borimo za sebe i svoje ideje ili svoja prava. Nekad uspemo sami da se snađemo se bez ičije pomoći, često nesvesno pomeramo svoje lične granice. Tu nam koriste naši posebni lični putokazi, kojima se rukovodimo i u životu.

Pobedili smo već samom odlukom da ulažemo spremnost i energiju da tragamo za rešenjima, preispitujemo se, probamo nove stvari, nove načine.

Ipak, nekad nismo sigurni kako da se postavimo i koji potez da povučemo i tad se često odlučujemo da potražimo pomoć ili savet.

Tu kreće novi nivo igrice.

Pročitate moj tekstt i zakažete konsultaciju i problem samo što nije rešen.

Ono što nekad zaboravimo jeste to da li će nečiji savet da nam pomogne, ne zavisi od tog saveta ili osobe, nego nas samih. Evo i zašto.

Mi možemo pred sobom da imamo najboljeg savetnika na svetu, sa sjajnim predlozima kako da rešimo neki izazov.

Ali, svaki savet koji dobijemo, obuka koju prođemo, tuđa iskustva koja čujemo, pokreću u našoj glavi posebnu mašineriju, autentično naših orijentira, uverenja, principa, tj. intimnih radara, koji analiziraju koliko to konkretno rešenje nama “pije vodu” i da li ću ako ga poslušam uspeti ja da ostanem JA ili će me to promeniti u nekom pravcu koji nije moj.

Tad pada odluka da li ću se potruditi da to rešenje sprovedem ili ću odustati od njega.

Dakle, mi smo merilo koliko je neki savet dobar za nas, a ne savet sam po sebi.

Budite toga svesni kad naiđete na neki poslovni ili karijerni izazov.

Moj savet je da ne tragate za receptom ili rešenjem, koje ćete usvojiti “zdravo za gotovo”, već tragajte za PARTNEROM u rešavanju vaših izazova, sa kojim ćete neko rešenje sagledati iz svih uglova i razmotriti šta je prava stvar za vas, šta će vas blokirati, a šta pokrenuti dalje na vašem ličnom biznis putovanju.

Ako kod nekog neki “recept” radi, ne znači da će kod svakog. Tražite svoj put, tuđa iskustva vam mogu biti inspiracija, ali i frustracija, kad vidite da kod vas “ne rade”.

Tu padaju na ispitu najveći motivacioni govornici na svetu. Pričaju svoje iskustvo. Ali to nije vaša priča.

Još jedan savet je da gledate na poslovne izaziove kad prilike za sebe, kao prepreke koje kad preskočite, jačate svoj kapacitet za dalje putovanje.

Radeći sa ljudima u traganju za rešenjima njihovih izazova, svedok sam da “bolje prođu” oni koji razne teške poslovne izazove, gledaju kao priliku za sticanjem biznis kondicije i pomerenjem svojih granica. Oni ne zavide onim srećnicima kojima je upala “kašika u med”, pa više ne moraju da rade, već uživaju u svom bogatstvu, jer ti srećnici često ostanu “zarobljeni svojim predhodnim iskustvima i nemaju priliku dalje da rastu i porastu i na kraju osiromaše duhom”, kako kaže jedan naš klijent.

….

Ako pokušam da sumiram u jednoj rečenici svoj princip rada sa ljudima u traganju za rešenjima njihovih izazova, svelo bi se na: jačanje kapaciteta pojedinca da preskoči svoje karijerne prepreke i postane neko ko ni u najluđem snu nije ni posumnjao da može da bude. A praksa itekako pokazuje da može.

 

Neda Mirkovic, biznis psiholog i konsultant za ljudske resurse