Ubrzani biznis tempo pred svakog od nas stavlja brojne psolovne i karijerne izazove i dileme, koje nas često sapliću i okupiraju, da se budimo u po noći sa ptanjem: kako da promenim posao? i šta ako pogrešim? Ili kako da nađem motivaciju za posao koji ne volim? ili da li da se otisnem u preduzetnike i sl.

Nekad uspemo sami da se snađemo se bez ičije pomoći, često nesvesno pomeramo svoje lične granice. Tu nam koriste naši posebni lični putokazi, kojima se rukovodimo i u životu.

Ono što ponekad nedostaje u toj borbu sa vetrenjačama, jeste malo dublje shvatanje svih izazova i trzavica sa kojima se srećemo, tj. njihovog razumevanja kao PRILIKA ZA LIČNIM RAZVOJEM.

Posle susreta sa sobom i shvatanjem da treba da rešimo neki poslovni problem ili izazov, izborimo se za sebe kod šefa, za svoje ideje ili svoja prava ili rešimo neku karijernu dilemu – kreće prava priča o svima nama, koja u mojoj verziji ima 3 važne tačke!

PRVA STVAR

Kad naletimo na poslovnu barijeru, pred nama je izbor da li neki izazov da ostavimo po strani ili da se uhvatimo sa njim u koštac. Pobedili smo već samom odlukom da ulažemo spremnost i energiju da tragamo za rešenjima, preispitujemo se, probamo nove stvari, nove načine!!

Ipak, nekad nismo sigurni kako da se postavimo i koji potez da povučemo i tad se često odlučujemo da potražimo pomoć ili savet.
Tu kreće novi nivo igrice – TAČKA 2

Da li će nečiji savet da nam pomogne, ne zavisi od tog saveta ili osobe, nego nas samih. Evo i zašto.

Mi možemo pred sobom da imamo najboljeg savetnika na svetu, sa sjajnim predlozima kako da rešimo neki izazov.
Ali, svaki savet koji dobijemo, obuka koju prođemo, tuđa iskustva koja čujemo, pokreću u našoj glavi posebnu mašineriju, autentično naših orijentira, uverenja, principa, tj. intimnih radara, koji analiziraju koliko to konkretno rešenje nama “pije vodu” i da li ću ako ga poslušam uspeti ja da ostanem JA ili će me to promeniti u nekom pravcu koji nije moj.

Tad pada odluka da li ću se potruditi da to rešenje sprovedem ili ću odustati od njega.

Dakle, mi smo merilo koliko je neki savet dobar za nas,

a ne savet sam po sebi.

Zato ne tragate za receptom ili rešenjem, koje ćete usvojiti “zdravo za gotovo”, već tragajte za PARTNEROM u rešavanju vaših izazova, sa kojim ćete neko rešenje sagledati iz svih uglova i razmotriti šta je prava stvar za vas, šta će vas blokirati, a šta pokrenuti dalje na vašem ličnom biznis putovanju.

Ako kod nekog neki “recept” radi, ne znači da će kod svakog. Tražite svoj put, tuđa iskustva vam mogu biti inspiracija, ali i frustracija, kad vidite da kod vas “ne rade”.

Tu padaju na ispitu najveći motivacioni govornici na svetu.

Pričaju svoje iskustvo. Ali to ne mora da bude i vaša priča.

I za kraj, lekcija broj 3

Pokušajte da gledate na poslovne izaziove kad prilike za sebe, kao prepreke koje kad preskočite, jačate svoj kapacitet za dalje putovanje.
Radeći sa ljudima u traganju za rešenjima njihovih izazova, svedok sam da “bolje prođu” oni koji razne teške poslovne izazove, gledaju kao priliku za sticanjem biznis kondicije i pomerenjem svojih granica.

Oni ne zavide onim srećnicima kojima je upala “kašika u med”, pa više ne moraju da rade, već uživaju u svom bogatstvu, jer ti srećnici često ostanu “zarobljeni svojim predhodnim iskustvima i nemaju priliku dalje da rastu i porastu i na kraju osiromaše duhom”, kako kaže jedan naš mudar klijent.


Ako pokušam da sumiram u jednoj rečenici svoj princip rada sa ljudima u traganju za rešenjima njihovih izazova, svelo bi se na jačanje kapaciteta pojedinca da preskoči svoje karijerne prepreke i postane neko ko ni u najluđem snu nije ni posumnjao da može da bude.

A praksa itekako pokazuje da može.

Zato nas pozovite, ako se zaglavite pred nekim izazovom, da zajedno nađemo najbolji putokaz za dalje.

Neda Mirkovic, biznis psiholog i konsultant za ljudske resurse