.

Želim na konkretnom primeru da pokušam da objasnim kako startuje proces promene posla, dok još ni jedan korak nije napravljen. Odnosno pre nego što kreneš u akciju, na koja pitanja treba da spremiš odgovore, da se ne zaglaviš na putu promene u karijeri.

.

Zove me danas potencijalni novi klijent, mlad menadžer, odmah je sa mnom na ti. Kaže da je dobio kontakt na preporuku, pa se javlja jer želi da ubrza potragu za boljim poslom, žena treba da se porodi, neće uskoro imati vremena za intervjue.
Ja kažem da ima više karijernih programa i krenem kratko o njima. On me prekida: “Ja bih onaj najbrži program, ali ako može bez koučinga jer imam ospice od toga.”

Baš mi je to bilo simpatično, ali sam dodala da mi je žao da isečemo koučing, jer je baš to tajni sastojak mojih programa, ali da ne insistiram na tome da radimo koućing, možemo ostati u konsalting modu. Ipak, osnov da predložim konkretan program, su odgovori na par pitanja, pa ako mu je ok, da ih preletimo nabrzaka? Odmah se složio. Računa čovek da pričamo na istom jeziku brze brzine, štedimo vreme, ne okolišimo. I još ću ga poštedeti “koučing gnjavaže”.

Pitala sam ga, koliko sam brzo umela u tom momentu:

  1. Zašto je baš sad pravi trenutak za promenu posla i kakvu promenu očekuješ vezano za bolji posao?
  2. Gde ti je moja podrška najviše potrebna?
  3. Šta ti najviše smeta ili nedostaje kod sadašnjeg posla?

I bonus pitanje, ako možeš da mi iskreno odgovoriš, šta su ti glavni motivatori u poslu, tj. da bi dao svoj maksimum u poslu šta su preduslovi?

.

Sa druge strane tajac. Onda odgovor da mu treba da malo razmisli, da sve to složi, da me ne zbuni.

Ja kažem da ne brine da li će mene zbuni, ako je njemu jasno kakvu promenu želi.

On odgovara, nekako u poluglasu: “Manje-više”

Dodajem: Da bih te bolje raumela, dodala bih još par pitanja, ako ti je to ok?

On promuca: “Hajde.”

Idu pitanja: Koliko dugo tražiš novi posao? Nekoliko nedelja, meseci? Da li si u grupi onih koji šalju Cv i niko ih ne zove? Ili te pozovu na intervju, a tu je pitanje kako prođeš? Da li si siguran koja je opcija dalje u karijeri najbolja za tebe? Ili si u grupi onih koji ne znaju tačno šta bi dalje u karijeri? Drugim rečima: koju poziciju gadjaš i zašto baš tu? A pre svega bih volela da znam da li si načisto sa sobom da želiš da menjaš posao ili ima šanse u okviru postojeće kompanije da se eventualno prebaciš na neko drugo radno mesto?I da li postoji mogućnost da o tome porazgovaraš sa nekim unutar firme? I koje bi to mesto eventualno bilo? I zašto?

.

Konačno me prekida smeh sa druge strane, a onda pomirljivim tonom čujem zaključak:

“Dobro, razumem poentu, verovatno ću ipak morati da pristanem na  malo koučinga, ali mrvicu, pod uslovom da dobijem na kraju iskren savet šta da radim, gde grešim, šta je za mene najbolje i kojim putem se tamo najbrže stiže”.

“Može”, odgovaram, dogovorili smo se.”

.

REŠENJE:Umiksati” u klijentov brzi način funkcionisanja, “mrvicu koučinga”, tj. preispitivanja i suočavanja sa sobom, a onda na osnovu svega toga ide pravljenje realnog plana promene i to u korak sa tržištnim mogućnostima, uz savete kako da se u svemu tome postaviš i lakše prilagodiš, da ostavariš svoj cilj. To je konsalting deo.

Jednom rečju: koučing uz konsalting, to je tajno oružje da karijernu promenu. 

Nema copy-paste obrazaca za promenu u karijeri. Nema tajnog recepta. Nema urnebesnog brzog rešenja, bez da pre toga stavimo prst na čelo i pre svega sebi razjasnimo gde smo sad, gde želimo da stignemo i kako, šta dobijamo šta gubimo, šta postajemo, kako se menjamo i koliko to zaita želimo.

.

Zašto je važno da ide koučing uz konsalting, vezano za karijerne promene

.

Svako ko se odlučuje na promenu u karijeri, ima drugačiju priču, očekivanja i uverenja, kako vezano za sebe i svoj dalji karijerni put, tako i za svoje sagledavanje tržišta, mogućnosti, načina funkcionisanja kompanija i sl. To je tačka od koje sve kreće, tvoje ZAŠTO, a bavljenje ovim temama, uz otkrivanje daljih faza karijernog puta, je deo koučinga u procesu karijerne promene.

Raspetljavanje svojih zamršenih misli, principa koji nas koče, jasnije određivanje šta nam je važno dalje u karijeri i koji nam je cilj, je ponekad sasvim dovoljno pojedincu da dobije vetar u leđa i krene u karijernu promenu.

Pored toga, a ustvari posle toga, ide nadgradnja, tj. saveti i putokazi stručnjaka, kako da lakše izneseš promenu, ali i razumeš gde je „tvoje mesto“ na tržištu, tj. koje pozicije su najviše za tebe, kada se ukrste tvoje lične snage i aspiracije, sa tržišnim potencijalima. To je konsalting deo, koji dalje podrazumeva ne samo savete i smernice ŠTA da radiš, već i KAKO da napraviš promenu: vežbamo kroz roll play simulacije, sagledavamo stvari iz novih perspektiva i pripremamo tvoje autentične odgovora na pitanja poslodavaca i sl.

Tajni recept ne postoji, kao ni univerzalni copy-paste obrazac za promenu u karijeri.

Ti si taj koji je odgovoran za svoju karijernu poziciju sad i koji, ako ti to ne odgovara, možeš da napraviš promenu, da preuzmeš odgovornost i promeniš sve što ti smeta.

Nema viših sila. Ima samo rešenosti da se sa svim ovih uhvatiš u koštac. Ili odustajanja, koje završava tačno u statusu quo.

Ako ti je potrebna pomoć, traži načine, imaš brdo opcija na raspolaganju, pokreni se, potraži svoje odgovore i opcije kako da promeniš stvari, ako ti sadašnje ne odgovaraju.

Pogledaj šta mi imamo da vam ponudimo na tu temu. Javi se, zakaži svoj termin, ima raznih opcija, zovi da vidimo gde je zapelo i kako da se odglaviš.

https://www.sinapsa.co.rs/obuka-karijerni-putokaz/ ‎