Želim da podelim sa vama različite situacije koje su ljudi u skorije vreme imali na intervjuima za posao, ako vam se desi neki od tih scenarija da znate da niste usamljeni u svemiru.

Pre neki dan jedan kandidat mi je ispričao kako je dobio svoj prvi posao. Kada je završio fakultet (mašinski), samoinicijativno je otišao u kompaniju koja u svom poslovanju koristi neke modele rada, o čemu je bio njegov diplomski rad, da ponudi da radi za njih, makar kao volonter.

Nakon što HR nije hteo da ga intervjuiše, jer nije bila otvorena radna pozicija na koju bi mogao da konkuriše, on je zamolio da porazgovara sa nekim od inžinjera, makar da malo upozna procese proizvodnje. Opet je naleteo na zid kod HR-a. Onda je ponudio da sebe kratko predstavi tj. snimi telefonom i da ukratko ispriča o stečenim znanjima,  pa da potom taj snimak HR pokaže inžinjerima u proizvodnji. Ako nekom od njih ta znanja budu korisna, mogu ga pozovu kada se ukaže prilika. Na to su pristali. Za koji dan pozvao ga je jedan od inžinjera, ponudio mu je da volontira mesec dana. Nakon tog perioda, on je sam zakazao sastanak kod menadžera proizvodnje i izneo svoje utiske kako bi procesi mogli da se unaprede. Pozvali su ga opet nakon mesec dana i ponudili mu ugovor na 3 meseca, pa na 6. Za godinu dana dobio je ugovor za stalno i opciju preseljenja u inostranstvo.

Ovaj momak je primer jednostavne, skromne osobe, usmerene na cilj, spremne da se snađe u datoj situaciji. Njegova priča je prava inspiracija za sve mlade na početku karijere. Kucajte na razna vrata, nema odustajanja, Neka će se na kraju otvoriti.

 

[mailerlite_form form_id=3]