Sinapsa

 

TIMSKI KOUČING: TREND ILI MUST?!

Skoro mi je rekao jedan klijent da je za njega timski koučing apstraktna stvar, vrsta luksuziranja kompanija, investiranjem u fensi trendove. Hvala mu, samo je na glas izgovorio ono što mnogi misle, pa evo malo demanta na tu temu.

Ako mene pitate, team coaching je najozbiljnija poluga promene i unapređenja rada tima i ostvarenja timskih ciljeva, ali i  način da se svaki pojedinac dodatno unapredi, bolje klikne sa timom, prevaziđe lične blokade uz podršku drugih.

Sećate se starog vremena (koje još ima pipke i u današnjici, na žalost), kad je bilo sramota ići kod psihologa. Bolje je da se sami sebe peckamo na tihoj vatri, nego da potražimo pomoć i rešimo svoje dileme i probleme, uz pomoć psihologa.

E tako isto, u nekim firmama team coaching ima taj rep: bolje sami da tumaramo zajedničkom stazom kako znamo i umemo, malo se sudarajući, malo sabotirajući jedni druge, pa onda to malo prevazilazeći petkom posle posla na pivu. Bolje tako, nego angažovati profesionalnoh kouča. Jer ne verujemo da nam on može išta pomoći, kad ne zna ni nas, ni industriju, ni klijente… Neka, sami ćemo.

E pa nije baš tako. Evo ja sam živi svedok.

Kad god sam imala prilike da realizujem radionice individualnog ili timskog koučinga, nisam mogla da ne osetim energiju i magiju AHA trenutka, koji je pokretač promene, a može da ima milion oblika: spremnost na zaozbiljsko prihvatanje drugačijeg mišljenja, razumevanje kolega na nekoj dubljoj ravni, buđenje inicijative, kao i potrebe za pružanjem podrške drugom, spremnost na zajedničko savladavanje otpora od promena, što onda zajedno vodi bržem ostvarenju ciljeva tima, ali ima za posledicu i LIČNI RAST SVAKOG POJEDINCA U TIMU, i njegovu bolju intergraciju sa timom i firmom.

Šta mislite koja je konsekvensa, da li ti ljudi lakše napuste kompaniju ili se vežu za nju?

Zar nije svim kompanijama cilj zadržati kvalitetne ljude, ali i omogućiti mladim talentima i liderima da izrastu kroz nove izazove i postanu faktor razvoja kompanije?

Trebalo bi da jeste.

Sve više firmi to shvata i angažuju ili interne ili ekterne koučeve da omoguće svojim ljudima lakše nošenje sa promenama. Ipak, rezultati se ne dešavaju preko noći, potrebno je najpre uložiti ooozbiljan napor da se uvede timski, ali i individualni koučing, kao model rada sa ljudima.

A onda, pošto je put do rezultata dugotrajan proces, moramo biti svesni da samo kontinuiranim ulaganjem vremena, napora, energije možemo obezbediti pomake, najpre male, a onda džinovske.

Ako vam je zanimljiva ova tema ili razmišljate da organizujete timski koučing ili individualni koučing, javite nam se da pričamo na ove teme.

 

Neda Mirković, diplomirani psiholog, vodeći konsultant i coach agencije SInapsa

#teamcoaching #businesspsychology #hrconsultancy #businescoaching #coaching #coachingculture