Sinapsa

 

PROMENA ORGANIZACIONE KULTURE

Nije mi toliko strašno kad čujem rečenicu „Ipak nećemo sad da krenemo sa promenom kulture“, koliko njen nastavak: „jer HR još nije dovoljno jak da iznese tu promenu.“ – kaže lepo jedan klijent-direktor , bez da trepne.

Našalim se: „Bilo je juče na vestima da ne nosi HR promenu, nego menadžment. Niste čuli vest?“
Onda pojasnim, da se čovek ne uvredi: „HR može promenu da inicira i da vodi proces promene, ali ne i da je on sam iznese. To ne ide tako.
Da bi se promena desila, ona mora da se živi na svim nivoima, kreće od menadžmenta, do svakog zaposlenog. Mora baš dosledno da se neguje ono što se dogovorimo, da nam ova tema non stop bude na radaru, a ne samo kad nas neko podseti.“

Onda on prokomentariše ono što ga tu nervira (i hvala mu na tome), a svodi se na to da je na raznim biznis konferencijama ova tema postala sve zastupljenija, pa mu je misterija zašto.

Jeste, činjenica je da postoje mnogi majstori promene organizacione kulture, razne metodologije, nove knjige, čak evo i udruženja i grupe profesionalaca okupljenih oko ove teme.
Ali da nije ova tema tako važna, da li bi toliko prašine dizala? – pitam ga

U čemu je tu fora? – pita čovek, lepo, ljubazno, direktor firme.

Fora je u tome što bi svaka firma da postigne bolje rezultate, lakšim putem i traži recept za to, jel tako?
E sad, bilo da je u pitanju startup ili neka gigantska banka, algoritam promene radi na isti način (drugom dinamikom doduše), ali isti je recept za tajni napitak. Kultura. Menjamo način razmišljanja i ponašanja, postavljamo stvari na svoje mesto.
Možeš da investiraš u nove projekte, softvere, marketing i sl., ali bez ljudi, da iznesu promenu, to prosto neće doneti one rezultate i pomake, koji su mogući.
Drugim rečima, organizaciona kultura je tajni kod, srce sistema, ako želiš promenu, zasuči rukave i kreni bez izgovora. A lideri svake kompanije su inspiratori, čuvari vrednosti i principa i agenti promene.

Kako da znamo kad je trenutak za promenu?

Crveno dugme se pali kad čuješ na sastanku: „oduvek ovako radimo, šta ima sad da menjamo“ Ili ako smo svi istomišljenici, klimamo glavom, a ne kažemo šta mislimo. ili kad vidimo da je važnije da se nekom ne zamerimo nego da isteramo istinu na čistac. ili kad se ljudi pokorvaju onom na jačoj poziciji, koji kaže: „uradi tako jer sam ja tako rekao“, umesto da guraju svoje ideje…

Dakle, nema toga neću sad time da se bavim. I TAD KAD NE RADIŠ NA SEBI, OPET RADIŠ, TIME ŠTO NE RADIŠ.
To zapamtite. To se zove linija manjeg otpora. Nema tu misterije, već rešenosti da menjamo stvari ili da živimo ovo stanje u kom smo danas.

Tako da skroz je u redu početak rečenice, da nećete sad da krećete sa promenom kulture. Vaše pravo, kao vlasnika biznisa.
Samo nemojte prebacivati vruć krompir na HR.
I to što ne želite da talasate sistem, to je okej, dok ne prestane da bude okej i upali se crveno dugme za uzbunu.
A onda se čujemo da gasimo požar.

#organisationalculture #hradvice #leadershipmindset